ASPİLSAN ENERJİ’DE YENİ ÇAĞA SAYILI GÜNLER KALDI

ASPİLSAN Enerji tarafından Kayseri’de kurulacak olan Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk lityum iyon silindirik pil üretim tesisinin makine, ekipman ve yardımcı sistemleri Türkiye’ye geldi.

Makine, ekipman ve yardımcı sistemlerin Türkiye’ye varmasıyla ilgili açıklama yapan ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy şunları söyledi: “06 Ağustos 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla “Proje Bazlı Devlet Yardımı” verilmesi uygun görülen ASPİLSAN Enerji Li-iyon Pil Üretim Tesisimizin makine sistemlerinin üretimi Güney Kore’de tamamlandı. Eylül ayında ASPİLSAN Enerji mühendislerinin de katılımıyla makinelerin Fabrika Kabul Testleri titizlikle yapıldı. 02 Aralık günü Güney Kore’den yola çıkan makine sistemlerimiz 03 Ocak tarihi itibarıyla ülkemize varmıştır. Toplam 79 konteyner Kayseri’ye ulaşmıştır.”

Enerjide Yeni Çağa Sayılı Günler Kaldı

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşu olan ASPİLSAN Enerji olarak kurulduğu tarihten bugüne kadar çalışmaları Türkiye’nin teknoloji ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmesini sağlamak adına yürüttüklerini ifade eden Özsoy; “ASPİLSAN Enerji, bu yeni yatırımı ile birlikte bölgede tek pil hücresi üreten şirket haline gelecektir. Bu konuda da dışa bağımlılığımız sona erecek ve tamamen milli teknoloji ile yerli üretim yapar hale geleceğiz. Yatırımımızla ülkemiz bu teknolojide ilk adımlarını atmış olacak ve yeni çağa başlamış olacaktır. Üretilen her teknolojik ürünün bir parçası niteliğindeki pil ve bataryaların ülkemizde üretiliyor ve teknolojisinin gelişiyor olması, bizi bu kritik bileşen konusunda dışa bağımlılığımızı ortadan kaldıracak ve cari açığın azaltılmasında önemli bir adım olacaktır. Zaman içerisinde de maliyet azaltıcı tedbirler geliştirmek suretiyle çok daha rekabetçi duruma gelmeyi ve yıllık 220 MWh üretim kapasitesi ile dışa bağımlılığı azaltmayı planlamaktayız” dedi.

Türkiye Lityum-İyon Pil Teknolojisi İle Tanışıyor

ASPİLSAN Enerji olarak bu yatırımla, Türkiye’ye NMC kimyasında ve silindirik tipte pil tasarımı, geliştirilmesi ve üretim metodolojisine yönelik teknoloji kazandırmış olacak. Nisan ayı sonu gibi seri üretime başlayacak olan 25.000 m2’lik kapalı alana sahip Lityum İyon Pil Üretim Tesisi ile Türkiye lityum-iyon teknolojisi ile tanışacak ve üretimini gerçekleştirecek. Lityum iyon pil üretim tesisinde de hem savunma sanayi hem de diğer sektörlerin ihtiyacı olan batarya sistemlerinin üretiminde kullanılan hücreleri üretmiş olacak. Üretilecek hücreler ile telsiz, silah sistem, gece görüş, jammer batarya sistemleri ile bunların yanında e-bisiklet, e-scooter, telekom bataryaları, robotik sistem bataryaları, medikal bataryaları, ev araçları bataryaları ve enerji depolama sistemleri gibi diğer sektörlerde kullanılan bataryaların üretilmesi de mümkün olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.