B001, B002, B003 BU KODLAR NE İŞE YARIYOR?

Son zamanlarda cep telefonlarımıza gelen mesajların sonunda yer alan B001, B002, B003 gibi kodlar yer almakta. Peki, bu kodlar ne işe yarıyor. Sizler için araştırdık.

Aslında hepimizin telefonuna gelen her bilgi mesajının ardında gördüğümüz o kodların ne anlama geldiğini merak ettiniz mi hiç? Kimi telefonundan kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyor kimi de vardır bir gerekliliği deyip araştırma gereği duymuyor. Bilmekte fayda var cep telefonunuza gelen mesajların sonundaki B001, B002, B003 gibi kodlar aslında bir çeşit spam mesaj güvenliği, bir tür BTK uygulaması. Kısa bir süre önce BTK yeni bir hizmete başladı ve artık kurumlardan gelen SMS’lerin sonunda bazı kodlar yerleştirme kararı aldı. BTK bu uygulamaya ise “Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodları” adını vermiş. Konuyla ilgili yayınladığı raporda ise şimdilik B001’den başlayıp B999’a kadar devam eden kodlar görüyoruz. Ancak bu kodların hepsi alınmış değil. Hatta şimdilik ufak bir kısmı şirketler tarafından alınmış. Ancak size SMS göndermek isteyen şirketlerin bu kodlardan almaları ve SMS’lerinin sonlarına eklemeleri şart.  BTK’nın bu yeni uygulamayla ilgili tanımı ise şu şekilde; “Taşınmış bir numara için alıcı şebeke bilgisini gösteren ve Kurum tarafından işletmecilere tahsis edilen yönlendirme kodudur. Söz konusu kodlar, halihazırda, bir işletmeciye numara taşınabilirliği kapsamında bir numara kaynağı tahsis edildiğinde tahsis edilmektedir. Kodun tahsisi için ilave bir işleme ihtiyaç yoktur.”

 

Neden mesajların sonunda B001, B002, B003 yazıyor?

Operatörlerin kendine ait kodları var. Bu kodlar B001, B002, B003 gibi kodlar. BTK her geçen gün daha fazla artan reklam, spam mesajlarını engellemek amacıyla operatörlere attıkları mesajların sonunda kendilerine ait kodun yer almasını zorunlu kıldı. Bundan dolayı bize gelen mesajlarda hangi operatör aracılığıyla geliyorsa gelen mesajın sonunda da o operatörün kendisine ait kodu yer alıyor.

Ne işe yarayacak?

Bu kodlar BTK’nın spam mesajları gönderen ve kullanıcıları rahatsız eden kurumların önüne geçmek için oluşturuluyor. BTK, SMS gönderen kişi ya da işletmenin tespit edilebilmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar “ifade engelleme” bölümünde SMS istemediği kurumun kodunu yazarak bir daha bu kurumdan SMS gelmesinin önüne geçebiliyor.

GÜLDEN ÇOKTAN

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.