İşsiz engellilerimize maaş verilmelidir

Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç, “Her işsiz engellimize yarım asgari ücret gibi bir gelir sağlanması onların daha rahat yaşamasına sebep olacaktır” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayan Dernek Başkanı Kılıç, yapılacak etkinliklere tüm engelli vatandaşları davet etti. Kılıç, Engelliler Günü’nde yılda bir defa bu insanların yaşantılarını, yaşadıkları zorlukları, imtihanları halkımızla paylaşmış bulunmaktayız. Her yıl aynı konum itibariyle Engelliler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Tüm engellileri Pazar günü inşallah saat 09:30’da Cumhuriyet Meydanı’na bekliyorum. İnşallah valimizin de katılımıyla güzel bir program atlatmayı düşünüyoruz” dedi.
Engellilerin sorunlarını dile getiren Başkan Kılıç, 2022 yasasında işsiz engellilere maaş bağlanması maddesinin yer alması gerektiğini söyledi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bilindiği üzere son günlerde engelli haklarımız konusunda daha hızlı hareket edeceğimiz yerde tempo olarak duraklama yaşadığımızı söyleyebiliriz. Şuana kadar 5378 sayılı Engelliler Yasası ile aslında çok engellinin durumu ve hakları yerinde olduğu görülmektedir. Maalesef uygulamaya geçtiğimizde bu orantıyı yüzde 100 sağlayamıyoruz. İnşallah 2020 yılına kadar Kayseri’deki tüm kamu ve özel binaların engellilerin erişebilirliğiyle çalışmalar sürdürülmektedir. Burada da tüm idari müdürler, yetkililer, değerli yönetici arkadaşlar erişebilirlikle ilgili bütçelerinin pek olmadığını beyan ediyorlar. Bu bütçeleri kendilerinin oluşturması gerekiyor ya da devletimizin bağlı bulunduğu birimlerden ödenek isteyerek engellilerin daha rahat yaşamasını sağlayabilmek için biraz daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüm kamu yetkililerine seslenmek istiyorum, ödenek bunlar için bahane değil de gerek iş adamlarımız gerek valiliğimiz gerekse kamuoyumuz yılda en azından bütçelerinin bir kısmını ayırdıklarında erişebilirliğin yüzde 100’e ulaşacağını umuyoruz. Bunlarla mücadele ediliyor ama mücadeleyi tam anlamıyla yeterli bulmuyoruz. Derneğimiz 1991 yılında kurulmuş ve 26 yıl boyunca engellilere hizmet etme noktasında benden önceki arkadaşlarımız ve biz dernek olarak tam vasfını kullanmıştır. 26 yıl boyunca her zaman engellileri kucaklayarak gerek koltuk değneği, tekerlekli sandalyesi, bir bardak çayını dahi eksik etmeden bu insanlara hizmetimizle var olduğumuzu ifade ettik. Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Hep işlerin tamamlanması için ‘yukarıdan talimat gelmedi’ gibi şeyler duyuyorduk. Bakan, milletvekili, kaymakam, belediye başkanı her kimse hiçbir konuyu yukarıya atmadan kendi yapabileceğini Cumhurbaşkanımız Erdoğan ifade etmiştir. Her kurum yetkilisi üzerine düşen vazifeyi yaparsa inanıyorum ki güzel ülkemizde daha huzurlu daha sağlıklı, engelsiz bir Türkiye olarak yaşayacağımızı umuyorum. Gelinen son durumda engellilerin biraz daha atıl olduğunu görüyoruz. Onların da bu ülkenin bir yarası olmak yerine bu ülkede yaşaması gerektiğini ifade ediyoruz. Çünkü her insan bir engelli adayıdır, bunu unutmamak lazım. Engellilere sevgiyle bakmak gerektiğini düşünüyorum. Son günlerde belki halkımızı bıktıran vardır para toplayanlardan. Bunlara da inanmamaları gerekiyor. Eğer yardım yapacaklarsa engelli ailesini ziyaret ederek gerekli yardımda bulunabilirler.”
İstihdam ve gelir sıkıntılarının da giderilmesi için çalışma beklediklerini sözlerine ekleyen Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç, “Aşamadığımız iki sıkıntı var gelir ve istihdamla alakalı. İstihdamın yüzde 50’sini tamamlamış bulunmaktayız. Şuana kadar 60 bin engelli kamu kurumuna yerleşmiş durumda. Bu da sevindirici bir olay. İnşallah bundan sonra da diğer kalan gruplar belirli istihdama yönelirler ve kendi ideallerine ulaşmış olurlar. Ayrıca bakım maaşı da bazı kriterlere takılmakta. Özellikle 2022 maaşı alan on binlerce engellimiz köyde kalmış atıl bir tarlası yüzünden yaşantısı zorlanmakta. Biz 2022 yasasında tamamen kriterlerin ortadan kaldırılarak devlet tarafından her işsiz engellimize en azından yarım asgari ücret gibi bir gelir sağlanması onların daha rahat yaşamasına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kılıç ayrıca Kayseri Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden engelli kartı alan 17 bin kişinin tespit edildiğini, 16 ilçe ve Kayseri merkez olarak 32 bin engellinin yaşadığını sözlerine ekledi. -iha

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.