TARİH VAR AMA TARİHİ KENT YOK

 

 

Kayseri sayısız medeniyetin yaşadığı bir kent dir. Tarihe baktığımız zaman Milattan önce, milattan sonra ve yakın tarihimizde bir çok milletlerin yaşadığını sayısız eserler bıraktığını görürüz.

Ancak bu sadece tarihte kalmış durumdadır. Zamanla tarihimiz kalmış o tarihi kentlerimiz yok edilmiş. Son dönemde de nerede ise Selçuklunun, Osmanlının izlerinin silinmesi için ne gerekiyorsa yapılmıştır.

Atalarımızın dedelerimizin yaşadığı evler mahallere sokaklar rant uğruna yıkılıp yok edildiği için bugün şurası bizim atalarımızın dedelerimizin yaşadığı mahalleydi veya sokaktı diyebileceğimiz bir yer kalmamıştır.

Bu içler acısı durumu defalarca dile getirdiğimiz halde kimseye sesimizi duyuramadık. Eski kentin son kalıntıları teker, teker yıkıldı.

Şimdi ise Kayserinin tarihi bir kent olduğunu hatırlayıp tarihi kentlerin yaşaması ve yaşatılması için kurulan Tarihi Kentler Birliğine üye olundu. Hatta o eski kenti yıkıp yok edenlerden birisi olan Büyükşehir Belediye Başkanımız bu kurumun Başkanlığına seçildi.

Yarın da Tarihi Kentler Birliğine üye tüm belediye Başkanları Kayseri de toplanacaklar. Muhtemelen bunlara Kayseri gezdirilecek. Tarihi eserlerimiz gösterilecek.

Ben şahsen bu geziye katılanlara Tarihi Kent olarak neresi gösterilecek bunu çok merak ediyorum. Yukarıda belirttiğim gibi biz tarihi kenti yıkıp yok ettik. Hiç olmazsa bir sokağın bir mahallenin ayakta kalıp gelecek nesillere burası bizim dedelerimizin yaşadığı yerlerdi diye göstermek için bir örnek bırakmayı bile akıl edemedik.

Ya birilerinin gayretleriyle yada tesadüfen ayakta kalan tarihi eserlerimiz bile bir çoğu hala bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmak üzere.

Kayserinin simgesi sayılan Kayseri Kalesinin bugünkü durumu içler acısı. Bu konuda da ne yazılıp çizildiyse ne söylendiyse kimseye duyurulamadı. Yüksek Anıtlar Kurulunun boşaltma kararı olmasına rağmen İç Kale Çerçici dükkanı olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Tarihi Kentler Birliğinin Yönetim Kurulu Başkanı olan insan Tarihi Kent deyince ne anlıyor bilemiyorum ama Kayserinin tarihi kent olarak kabul edilebilmesi için bin şahit gerekir.

Ben şahsen Tarihi Kent olan bazı yerlere gidip gördüm. Bu kentler de eski yapılar Selçuklu dönemi olsun Osmanlı dönemi yapısı olsun hepsi dimdik ayakta duruyor ve bir taşına bile dokunulmamış.  O şehri yönetenlerde burası bizim tarihi kentimiz diye gururla gelene gidene gösterebiliyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.