Yatmayı kalkmayı bilmiyoruz

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdülkerim Gökoğlu, doğru pozisyonlarda yatmak, kalkmak ve oturmanın yanı sıra ergonomik mobilya seçiminin, omurilik ve kas iskelet sistemi sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.
Günlük yaşamda çok önemsenmeyen yatak ve koltuk seçimlerinde, ergonomiden ziyade görünüşe önem verilmesinin bel ve boyun fıtıkları, kas zedelenmeleri ve vücut ağrılarına neden olabileceğini belirten Dr. Abdülkerim Gökoğlu, bireyin neredeyse gününün üçte birini geçirdiği yatakların, vücudun şeklini alabilen, çok yumuşak olmayan ve ‘ergonomik’ diye tabir edilen gruptan seçilmesi gerektiğini ifade etti. Doğru seçilen yatakların kas-iskelet sisteminin daha fazla dinlenmesini sağlayarak uyku konforunu artıracağını dile getiren Dr. Abdülkerim Gökoğlu, yatak yüksekliğinin de diz eklemlerini zorlamayacak biçimde olması gerektiğine dikkat çekti.

“Yatağa doğru biçimde uzanma ve kalkma omurga sağlığı açısından önemli”
Dr. Abdülkerim Gökoğlu, doğru yatma ve kalkma pozisyonuna dair ise şunları söyledi:
“Yatarken önce yatağın kenarına oturmalı, sonra dirseklerden destek alarak yan yatmalı, ardından dizler gövdeye doğru çekilmeli ve bu şekilde uzanmalıdır. Bu şekilde yatağa uzanmak omurga üzerindeki yükü azaltacak ve daha konforlu bir uyku sağlayacaktır. Kalkarken de, istirahat halindeki omurgaya fazla ani yükleme yapmamak için öncelikle oturur pozisyonu almalı, dizlerimizi karnımıza doğru çekip daha sonra ayaklarımızı aşağı uzatarak oturur pozisyonu almak ve ardından kalkmak daha dengeli bir yüklenme sağlayacaktır. Ayrıca bu doğru kalkma şekli omurga üzerinde ani yüklenmelere bağlı yırtıkları ve fıtıkları önleyebilecektir.”

“Koltuklar bele yüklenmeyi önleyecek biçimde seçilmeli”
Koltuk seçimlerinde de oturulduğu zaman 90 derecelik açıyı sağlayacak şekildeki mobilyaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Abdülkerim Gökoğlu, “Bu şekildeki koltuklar eklemler üzerindeki yük dağılımını normalize edecek ve bele aşırı yüklenmeyi engelleyecektir. Oturur pozisyondayken de ayak bileği ve diz eklem mesafesi koltuk yüksekliğine uygun olmalıdır, yani koltuk yüksekliği ne ayakları yerden yukarıda bırakmalı ne de dizlerin altında olmalıdır. Ayrıca omurga üzerinde yük dağılımını olumsuz etkileyecek şekilde geriye çok fazla yaylanan veya koltuk kenarlarına yaslanmak için anormal vücut postürlerine yol açan mobilyalar da tercih edilmemelidir. Doğru seçilen ya da vücuda uygun ergonomideki mobilyalar sağlıklı olmak için bir fırsattır” ifadelerini kullandı. -kb

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.