YENİ BİR İŞTE ÇALIŞMAYA HAZIR MISIN?

 

Hayatın karmaşası içerisinde öyle bir an gelir ki ; farklı , güzel işler yapma isteği gelir içinize… Günlük rutinin içinde yaptığınız şeyler size hiçbir şey ifade etmemeye başlar. Hatta bayansanız emek verip de  “sen ne yapıyorsun ki!?” cümlesini aldı iseniz yeni bir başlangıca yeni yeni hedeflere hazırsınız demektir. Bu kıvama gelmiş bir kadın düşünmeye başlar… Acaba taktir göreceğim ,yeni bir sosyal çevremin olacağı ne gibi bir iş yapabilirim? İşte macera burada başlar…

Doğru adımlar doğru tercihler yapabilmek için bu hafta size önerilerde bulunacağım . Niye mi ?

bir çok iş yeri, bir çok evlilik, bir çok hayat sırf  bu yanlış girişimlerden dolayı sönüyor.

Diyelim ki siz bir bayansınız ve güzellik merkezi açmayı düşünüyorsunuz. Kartondan veya kağıttan üç tane 50 cm çapında daireler çizip kesiyorsunuz. Kestiğiniz dairelerin üzerine sırayla şu kelimeleri yazıyorsunuz: Birinci daireye “hayalci” , ikinci daireye “gerçekçi” , üçüncü daireye ise “eleştirmen” yazıyorsunuz. Üçünü yere koyuyorsunuz. İlk önce hayalcinin üzerine iki ayağınızla basıyorsunuz. Ve başlıyorsunuz bütün teferruatı ile hayal etmeye… İstediğiniz gibi hayal edin, hiçbir ayrıntıyı atlamayın.Güzellik merkezini açtığınız o anı düşünün. Görsel olarak duvardaki tabloyu dahi görün. Merkezinizin içine girin. Odaları gezin. Bakım yaptıran memnun mutlu yüzleri görün .”İyi ki buraya geldik ne güzel bir yermiş diyen bayanları görün ve işitin .“ Sizi tebriğe gelen arkadaşlarınızı görün ve ailenizi… Kendi üzerinize odaklanın  hep vitrine bakıp da bir türlü alamadığınız kıyafeti üzerinizde görün. Ne kadar da sizi  yansıtıyor. Tam istediğiniz şıklıktasınız. Her sabah çay , kahve içtiğiniz komşularınız da kapıda sizi tebriğe gelmişler. Hizmetleriniz ile ilgili bilgi almak istiyorlar ve siz onları güzellik uzmanınıza yönlendiriyorsunuz. Kapıda sizi hayranlıkla izleyen birini fark ediyorsunuz. Bu kişi sizin hiçbir zaman bir iş yapamayacağınıza inanan müstakbel eşiniz!…Kucağında çiçek size doğru geliyor…

Şimdi halının üzerindeki hayalci yazan kağıdın üzerinde olduğunuzu fark ediyorsunuz. O  atmosferden çıkabilmek için dikkatinizi başka uyaranlara çeviriyorsunuz ya da sabah kahvaltıda ne yediğinizi düşünebilirsiniz.

Ve şimdi hayalciden çıkıp “gerçekçi”’nin üzerine geliyoruz. Artık bundan sonra gerçekçi ve eleştirmen arasında gidip geliyoruz…

Gerçekci: Evet bir güzellik merkezi açmak istiyorum. Bunun için paraya ihtiyacım var. Param var mı ?Çok fazla olmasa da idare edecek kadar var.

Eleştirmen:Bir güzellik merkezi kaça açılır biliyor musun?

Gerçekci: Araştırır öğrenirim gücüm yetmezse ortak bulurum. Peki kimi bulurum? Arkadaşım Esra var o da bir şeyler yapmak istiyor.

Eleştirmen: Esra sence doğru bir seçim mi? Esra bir ortakta olabilecek özelliklere sahip mi? Dürüst mü, özverili mi ,müsait mi yani bir engeli var mı? Çocuk gibi eş gibi….

Gerçekci:O kadar iyi tanımıyorum.

Eleştirmen: O zaman ona nasıl güveneceksin?

Gerçekçi: Başka birini düşüneyim o zaman…

Eleştirmen:İş yerini açtığın zaman ne kazanacaksın ? Ne kaybedeceksin?

Gerçekçi: Maddi anlamda özgür olacağım. Sosyal hayatım olacak , sıkılmayacağım, eşim bana daha çok değer verecek. Tanıdıklarım beni taktir edecek , kendime güvenim gelecek…

Kaybedebileceklerim; iflas edebilirim, 3 tane çocuğum var onlarla yeterince ilgilenemeyebilirim, eşime yeterli ilgiyi veremeyebilirim.

Eleştirmen:Çocuklarını eşini ihmal edince ne yaşayacaksın?

Gerçekçi: Dünyam yıkılır. Belki eşim boşluktan başka biri ile konuşmaya başlar. Buna dayanamam. Evliliğim bile bitebilir.

Eleştirmen: Kaybetmemek için ne yapmalısın?

Gerçekçi: Onlara vakit ayırabilmek için biraz daha küçük bir iş yeri açabilirim ya da gerçekten güvenilir birini yanıma almalıyım mesela annem olabilir.

Eleştirmen: Annen her zaman yanında olabilir mi?

Gerçekçi: Konuşmam lazım…

Bu içsel konuşma mutabakata varana kadar sürer gider.

Böyle bir çalışmayı yapıp yola çıkarsanız çok daha doğru karalar alacağınıza eminim.

Sürekli açılıp kapanan işletmeler  ve ardından gelen psikolojik sıkıntılar hep bu içsel fizibilite çalışmasının yapılmadığından kaynaklanmaktadır.

                                              Allah bütün iş yeri sahiplerine bol rızık , bereket versin…

DİLEK ALBAYRAK

SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI

GMAİL:dilek@albayrakgy.com.tr

Gsm:0 533 342 85 51

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.