İYİ Partili Ataş: “Çiftçi borcu borçla ödüyor”

Çiftçinin ürettiği mahsulün tarlada kaldığını ve bu nedenle de zarar ettiğini dile getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, iktidarın çiftçiye gereken desteği vermediğini ve çiftçileri kaderine terk ettiğini dile getirdi.

 

Çiftçilerin İktidarın yanlış politikaları sonucu banka kapılarında kredi çekerek borcunu borçla ödemeye mahkûm edildiğini vurgulayan Milletvekili Dursun Ataş, “Borcunu ödemekte zorlanan üreticilerin  traktör ve hayvanlarına haciz gelmiştir” dedi.

ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMDEN GİDEREK UZAKLAŞMAKTADIR

Yaşadığımız Pandemi sürecinin ve değişen iklim koşullarının bizlere bir kez daha tarımın önemini hatırlattığını dile getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Tarımsal üretimin öneminin anlaşıldığı bu günlerde ne yazık ki çiftçimiz üretimden giderek uzaklaşmaktadır. Döviz kurlarının yükselmesinin sonucunda tohum, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artmaktadır. Akaryakıt, elektrik ve sulamaya peş peşe gelen zamlar üretim maliyetlerini yükseltmiştir. Bu durum zarar etme pahasına üretim yapmaya çalışan çiftçimizi daha da çıkmaza sokmuştur. Artan üretim maliyetleri karşısında borçlanarak üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimiz, bu zor günlerde birde kuraklık ile mücadele etmektedir” diye konuştu.

ÇİFTÇİMİZ İKTİDAR TARAFINDAN KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR

Çiftçinin sürekli borçlanarak üretime devam etmesinin mümkün olmadığını kaydeden Milletvekili Ataş, “Her fırsatta tarım ülkesi olmakla övündüğümüz ülkemizde çiftçi zor durumdadır. İktidardan yeterli desteği alamayan, artan üretim maliyetleri altında ezilen çiftçilerimiz, günü kurtarma ve geçimleri sağlama adına; Tarım Kredi Kooperatiflerinden veya Özel Kredi Kuruluşlarından krediler almakta, borçlanarak üretimlerine devam etmeye çalışmaktadır. Fakat bu sürdürülebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu. İktidarın yanlış politikaları sonucu  vatandaşın banka kapılarında kredi çekerek borcunu borçla ödemeye mahkûm edildiğini söyleyen İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, “Özetle çiftçimiz iktidar tarafından kaderine terk edilmiştir” dedi.

ÇİFTÇİLER, TOPRAĞINI EKEMEZ, EKTİĞİNİ TOPLAYAMAZ DURUMDA! İKTİDARIN YANLIŞ POLİTİKALARI SONUCU BANKALARDAN KREDİ ÇEKEREK BORCUNU BORÇLA ÖDEMEYE MAHKÛM EDİLMİŞTİR

Kayseri’de de Bankalara ve Tarım kredi Kooperatiflerine olan borçları altında ezilen çiftçilerin, artan üretim maliyetleri ve kuraklıkla da mücadele ettiğini ifade eden Ataş, şu ifadeleri kullandı: Vatandaşın alım gücünün düşmesi, ekonomik krizin giderek derinleşmesi, Pandemi sürecinin de uzamasıyla çiftçinin ürettiği mahsul tarlada kalmıştır. Talep olmamasından dolayı mahsulü para etmeyen çiftçilerimiz, toprağını ekemez, ektiğini toplayamaz duruma gelmiş, iktidarın yanlış politikaları sonucu banka kapılarında kredi çekerek borcunu borçla ödemeye mahkûm edilmiştir. Borcunu ödemekte zorlanan üreticilerin ise traktör ve hayvanlarına haciz gelmiştir. Özetle çiftçimiz iktidar tarafından kaderine terk edilmiştir. Seçim bölgem Kayseri’de de durum farlı değildir. Bankalara ve Tarım kredi Kooperatiflerine olan borçları altında ezilen Kayserili çiftçiler, artan üretim maliyetleri ve kuraklık ile mücadele etmektedir.

BAKAN’A “MAĞDUR ÇİFTÇİLER İÇİN NE YAPILACAK?” DİYE SORDU

Çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) taşıyan Milletvekili Ataş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çözüm için bazı sorular yöneltti ve cevap istedi. İşte Ataş’ın, Bakan’dan çiftçiler adına  yanıt beklediği o sorular: Tarımsal üretimden vazgeçen çiftçilerimizi, tekrardan üretime döndürmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Tarımsal üretimde artan maliyetleri düşürmeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasına ve uygulanan haciz işlemlerinin durdurulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin sulama birliklerine ve elektrik firmalarına olan borçlarına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kuraklık mağduru çiftçilerimizin olduğu bölgeleri tabi afet bölgesi ilan edip; parsel bazlı destek verilmesi, bir yıl asgari ücret ve BAĞ-KUR primleri ödenmesi gibi çözümlerle mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir planlama yapılmakta mıdır? Kuraklıkla mücadele kapsamında hangi projeler yapılmaktadır? Kuraklıktan zarar gören ve TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimizin, TARSİM sigorta kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayserili çiftçiler her sene zirai don ve kuraklık ile mücadele etmektedir. Bu kapsamda birçok mağduriyet yaşamaktadır. Kayserili çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayseri’de çiftçilerimizin kuraklıkla mücadele ettiği bu günlerde, sulu tarımın önemi daha iyi anlaşılmıştır.  Kayseri’de yapımına devam edilen sulama projeleri hangi aşamadadır ve bu projeler ne zaman bitirilecektir? Kayseri’de yapımı düşünülen yeni sulama projesi var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.