OKULA UYUM SÜRECİNDE EBEVEYNLERİ NE BEKLİYOR ?

Yaz tatili döneminin ardından öğrenciler yeni eğitim öğretim döneme girerken okula uyum sürecinde ebeveynleri büyük sorumluluklar bekliyor. Okula uyum sürecin de ebeveynlere tavsiye ve uyarılar da bulunan Psikolog Sevgi Keske, “Bu dönemde ebeveynlere başlıca tavsiyeler öncelikle kendilerinin rahat olması olabilir. Kaygı ile başladıklarında ya da bu kaygılarını çoçuklarına yansıttıklarında çoçukları da bu kaygıdan nasibini alacaktır” ifadelerini kullandı.
Okulların açılması ile birlikte ebeveynler ve çocuklar rahat bir tatil döneminden sonra daha sıkı çalışma gerektiren, daha sıkı iş birliği gerektiren bir döneme giriyorlar. Uzmanlar ise bu dönemi de normal hayat akışındaymış gibi görülmesini öneriyor. Öte yandan sürecin önemli hususlarından biri ise okul, aile ve öğrenci üçlemesinde ki rollerde karışıklılık olmamasıdır. Konuya ilişkin konuşan Sevgi Keske, “Okul aile ve öğrenci üçlemesinde baktığımız zaman rollerde karışıklıklar olmaması için çoçuğun ihtiyaçlarının eve dahil olan ihtiyaçlarının evde giderilmesi annelik babalık gibi, ebeveynlik müessesesinin devam etmesi, öğretmenlik müessesesinin öğretmenlik olarak devam etmesi ve öğrenciye yetebileceği kadar üstesinden gelebileceği kadar sorumluluklar verilmesi önem arz ediyor” dedi.

“EBEVEYNLERİN RAHAT OLMASI GEREKİYOR”
Okula uyum sürecinde ebeveynlerin rahat olmasını söylerken öğrenciye üstesinden gelebileceği kadar sorumluluk verilmesi gerektiğini belirten Psikolog Sevgi Keske, “Bu dönemde ebeveynlere başlıca tavsiyeler öncelikle kendilerinin rahat olması olabilir. Kaygı ile başladıklarında ya da bu kaygılarını çoçuklarına yansıttıklarında çoçukları da bu kaygıdan nasibini alacaktır. ebeveynlerin bu okul sürecini hayatın doğal akışı olarak görmeleri benimsemeleri öncelikle önem arz ediyor bence. Okul aile ve öğrenci üçlemesinde baktığımız zaman rollerde karışıklıklar olmaması için çoçuğun ihtiyaçlarının eve dahil olan ihtiyaçlarının evde giderilmesi annelik babalık gibi, ebeveynlik müessesesinin devam etmesi, öğretmenlik müessesesinin öğretmenlik olarak devam etmesi ve öğrenciye yetebileceği kadar üstesinden gelebileceği kadar sorumluluklar verilmesi önem arz ediyor” diye konuştu.

“YANLIŞ YAKLAŞIM TARZI KAYGILI OLABİLİR”
Uyum sürecinde yanlış yaklaşım tarzının kaygıya neden olacağını ifade eden Sevgi Keske, “Okulda öğrenci öğrencidir, öğretmen öğretmendir. Ebeveyn ise ebeveyndir bunun unutulmaması gerekiyor. Kaygıyı yönetmek öncelikle yetişkinlerin işi. Çoçukların kaygılı olmasının temelinde evde ki yaşantıların çok rolü var. Model almayla kaygılı olabilir bir çoçuk. Yanlış bir yaklaşım tarzıyla kaygılı olabilir bu nedenle öncelikle ebeveynlerin bu konuda kendi kişisel durumlarıyla ilgili bilgi sahibi olması bence önemli” şeklinde konuştu.
HABER: İSMAİL ÇİLDAŞ-MURAT KARADAĞ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.