İNTİHAR

İyi günler Dilek hanım …. Benim 17 yaşında bir kızım var. Vücudunda jilet izleri gördüm. Neden yaptın diyorum , bilmiyorum diyor. Benimle konuşmayı reddediyor. Bir ara bu dünya bana göre değil dediğini duydum. Çok korkuyorum kendine zarar verecek diye .En çok da intihar edebilir mi diye endişeliyim .  Ne yapabilirim?

İyi günler değerli okurum….

Vücudundaki izler her şekilde yorumlanabilir. Arkadaşları yaptığı için yapar tamamen özentidir. Ya da dikkat çekmek için yapmış olabilir. Bunun tespiti için  kızınızla iyi bir iletişim halinde olmanız lazım. Zannedersem  kızınızla iletişim kuramıyorsunuz. Bu durumda onunla daha iyi iletişim kuran bir aile ya da akraba yakınını devreye sokabilirsiniz. Bu durumda bile sonuç alamıyorsanız bir profesyonele yönelmeniz gerekecek. Psikiyatr, psikolog, danışman gibi….  Bunun yanında arkadaş çevresi  , okul hayatı , öğretmenleri …. Bütün bu faktörler de incelenmeli.

Kızınızın vücudundaki her bir çiziği muhakkak önemseyin. Söylediği sözlere kulak verin.Rahmetlik dedem Allah’a iyi bir kul olabilmek için “ille de nemaz, ille denemaz”  derdi. Ben  de diyorum ki çocuklarımıza iyi birer anne baba olmak için “ille de ilgi, ille de ilgi” .Onlara ulaşabilmek için özellikle bire bir etkinlik yapmaya özen gösterin. Yani ailecek değil de anne- kız    baba-kız gibi .Bu arada sizin hassas olduğunuz kadar eşinizin de aynı hassasiyeti göstermesi gerekir. Aile içi iletişiminizi güçlendirmeniz, kızınız her ne yaparsa yapsın ona olan sevginizin azalmayacağını her zaman için ona destek vereceğinizi belirtmeniz gerekir.

Aşağıda TUİK ‘in verilerini sunacağım bütün anne ve babalarımızı bilgilendirme amaçlı.

İntihar, bireyin açık veya örtük ölüm niyetiyle kendine uyguladığı, ölümle sonuçlanan yıkıcı eylemdir. Kendine zarar verici bu davranış ölümle sonuçlanmadığında ise intihar girişimi olarak adlandırılmaktadır  DünyaSağlıkÖrgütü’negöre dünyada her yıl yaklaşık 1.000.000 kişiintihar sonucu ölmekte ve genç yaş grubunda artış göstermektedir.İntihar,  10 24 yaş aralığındaki gençlerde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almakta, intihar girişimlerinin ise tamamlanmış intihardan 20 kat daha sık olduğu belirtilmektedir . Türkiyeİstatistik Kurumu (TÜİK)  da, 2011’de intihar sonucu ölüm sayısını 2677 olarak bildirmiş olup, bu ölümlerin en büyük kısmını 15-19 yaşaralığındaki gençlerin oluşturduğu görülmektedir. Yine TÜİK’in İzmir’de yaptığı bir araştırmada,2012 yılında tüm intihar girişimlerinin %44.9’unun15-24 yaş aralığındaki gençlerde gerçekleştiği saptanmıştırErgenler arasında en yaygın intihar girişimiyönteminin bilinçli olarak aşırı dozda ilaç alımıolduğu bildirilmiştir . Kızlarda intihar girişiminindaha sık olduğu ve kızların erkeklere oranla dahaaz ölümcül yöntemlere başvurduğu bilinmektedirİntihar davranışı ruhsal bozukluklar vebelirtilerin varlığı, sosyal desteğin yetersiz oluşuve sosyokültürel faktörlerden etkilenen karmaşıkbir belirtidir .İntihara yatkın  olmayan kendinezarar verme davranışı, önceki intihar girişimi,ruhsal bozukluklar, kişilik bozuklukları, dürtüselagresyon, umutsuzluk, ailede depresyon veintihar öyküsü, ebeveyn kaybı ya da boşanma,

aile sorunları, fiziksel ve/veya cinsel istismar,sosyal desteğin azlığı, intihar için risk faktörleri arasında yer almaktadır .Çocuk ve ergenlerde intihar ve intihar girişimleri, hem ülkemizde hem de dünyada gittikçe artan bir sorun olarak kabul edilmektedir.

Gülşen Ünlü*, Zeynep Aksoy**, Eşme Ece Ersan**

*Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD, Denizli

 

Allah hiçbir anne babaya evlat acısı vermesin.

İLGİLİ KALIN…

DİLEK ALBAYRAK

SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI

E-MAİL:dilek@albayrakgy.com.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.