KENDİMİ İNCESU’YA ADADIM

Kendini İncesu’ya hizmet için adamış, üç dönem İncesu halkı tarafından başkanlığa layık görülen tecrübeli ve başarılı bir siyaset adamı. Yediden yetmişe herkesin gönlünde yaptığı çalışmalarla yer edinen İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, gazetemiz Meydan’a konuştu.

 

İNCESU’YA 76 DERSLİK KAZANDIRDIM

Başkanım, “Şehrin Yöneticileri Gençlerle Buluşuyor” projesi kapsamında sık sık öğrencilerle biraya geliyorsunuz. O panellerde neler konuşuluyor? Gençlere tecrübeli ve başarılı bir insan olarak hangi konularda öğüt veriyorsunuz

Öncelikle belediyemize hoş geldiniz. Üç dönemdir İncesu Belediye Başkanlığı yapmaktayım. Asıl mesleğim elektrik mühendisiyim. Eşim emekli öğretmen. Eğitime ve gençlerimize önem veren bir belediyeyiz.13 yıldır İncesu’da Milli Eğitim Bakanlığına 76 derslik kazandırdım. TOKİ tarafıyla yapılan 1.2.3. etap TOKİ uygulamalarında 13 derslikli okul, istasyon mevkiimizde valilik tarafımızdan yapılan 16 derslik bir ilköğretim okulunun arsasını biz verdik. Yine Süksün Mahallemizde,  yapılan bir okulun arsasının bir kısmı belediye tarafından tamamlandı. Kızılören mahallemizde de hayırseverimizin yapmış olduğu okulumuzun çevre düzenlemesini biz yaptık. Ayrıca bütün okullarımızın çevre düzenlemesini ve bazı okullarımıza da tabanı suni çimli futbol sahası yapıyoruz.  Bunun dışında çocuklarımıza kütüphane ve kırtasiye yardımının yanında okulların fiziki mekanlarının iyileştirilmesi noktasında da yardımlarımız oluyor. Geçen ay Kayseri’de Sosyal Bilimler Lisesi’nde yapılan panele konuşmacı olarak katıldım. İncesu’da ise Fatma Lütfi Arıtan Anadolu lisesine konuşmacı olarak katıldım. Geleceğimizin teminatı olan bu çocuklarımıza hem kendi hayatımızdan hem de belediye başkanlığı sürecinde edindiğimiz kazandığımız deneyimleri onlarla paylaşmak istiyoruz. Onları anlatıyoruz. Gençlerimizden son derece memnunum. Özellikle konuşmalar bittikten sonra soru cevap kısmında çok güzel sorularla karşılaşıyoruz. Gençlerimize tecrübelerimize dayanarak, liyakat sahibi olmalarını, vizyon sahibi olmaları gerektiğini tavsiye ediyorum. Gelecekte devletin bütün kademelerinde görev alacak bu genç kardeşlerimize planlı ve programlı çalıştıkları takdirde başarıya ulaşacaklarını söylüyorum.

KİTAP OKUMALIYIZ

Türk milleti olarak kitap okuma yönünde çok büyük sıkıntımız var.  AB ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerde zaman basılan kitap sayısı ve okuyucu sayısı yönünden ülke olarak çok gerideyiz. Amerika’da yılda bir kişi 15 kitap Japonya da bir kişi yılda 7 kitap okurken Türkiye’de 6  kişinin okuduğu kısımları toplayınca bir kitap yapıyor.  Diğer bir husus ise Türkçe çok zengin bir dil.70-80 bin kelimeden oluşan dilimizin sadece 3-4 binin kullanıyoruz.  Bu konuda eğitimci ve araştırma görevlilerini davet ederek İncesu Belediyesi konferans salonunda seminerler verdirdim. Ve seminerlerin sonlarında öğrencileri okumaya teşvik edecek kitap dağıtımları yaptım.

İNCESU İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM OLACAK

Başkanım, Büyükşehir Belediyesi İncesu’da Kadın ve Gençlik Merkezinin temel atma töreni önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek. Bu yatırım İncesu’ya neler kazandıracak?

İlçemize 2007 yılında yarı olimpik yüzme havuzu, fitness spor merkezi,  halı saha,  kadın lokalimiz ve kültür evimizi yaptırmıştık. Ama tesislerimiz fiziki mekan açısından hepsi ayrı ayrı yerlerde. Kayseri Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılacak alan önceden eski öğretmenler eviydi. Tabi burası önceden belediye mülkü iken Milli Eğitime satışını yapmıştı. Daha sonra ben Milli Eğitim’den tahsisini kaldırarak Milli Emlak’tan 49 yıllığına İncesu Belediyesine devrini aldım. Arsayı temin edince bu yılda Büyükşehir Belediyemiz ihalelerini yaptı. Ve yüklenici firma şuan başlıyor. 8 Nisan’da Sayın Bakanımızın katımlıyla temel atma töreni gerçekleşecek. Bizim daha önceden gerçekleştirdiğimiz mekanların hepsi toplu bir şekilde Büyükşehir Belediyemizin gerçekleştireceği Kadın ve Gençlik Merkezinin içerisinde yer alacak.  Ve kültür merkezimiz yapılırken ben öğretmen ve gençlerimiz içinde bir lokal talep etmiştim. Proje yapılırken de bu konuda görüşlerimi sunmuştum. Aynı zamanda İncesu Tarihi Kentler Birliği üyesi olarak Mustafa Paşa kervansarayı ve beş eski mahallemiz birinci derecede arkeolojik sit alanı olduğu için kervansarayımızın mimarisine uygun bir çalışma hazırlandı. Bu tesisimiz bittiğinde İncesu’ya 2017 yılında büyük bir kazanım olacağını düşünüyorum.

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI AÇACAĞIZ

Kadın merkezinden bahsetmişken İncesulu kadınlar sık sık bir araya gelir misiniz?

Biz kadınlarımıza çok şey borçluyuz. Onlardan Allah razı olsun. Bizlerden hiçbir zaman hayır dualarını eksik etmediler. Onlar bizim itici gücümüz. Çok destek verdiler. Benim eşim benim birinci dönemimim sonunda emekli olduktan sonra fiilen kadınlar meclisine başkanlık yaptı. Şuan referandum döneminde de eşim bizzat ilçe kadın kollarımızla ve kadın kardeşlerimizle kapı kapı dolaşıyor. Benim seçim dönemimde de kendisinin çok emekleri vardır. Kapı kapı dolaşarak seçmenlere yapacağımız projeleri İncesu için düşüncelerimizi anlattı. Kadınlarımızla alakalı kadın meclisimiz ve kadın lokalimiz var. Yılda bir veya iki kez eşim topluca onları şehir dışına gezilere ve pikniklere götürür. Çeşitli eğitimler veriyoruz. Çocuk bakımı, aile içi iletişim, el sanatları eğitimleri veriyoruz. Kadın ve Gençlik merkezimiz bittiği zaman orda da inşallah meslek edinme kurslarımızı kadınlarımıza açacağız. Şimdi benden bunu talep ediyorlar. İlk dönemimde kadınlarımızın bizlerden çok istekleri oluyordu. Ama Allah nasip etti güzel hizmetler yaptığımız için İncesu’yun seviyesi çok yükseldi. Yine talepler var ama eskisi gibi değil.

İNCESU, TURİZMDE HAKETTİĞİ YERE ULAŞACAK

İncesu, tarih kokan bir ilçe. Birçok tarihi eseri bünyesinde barındırmaya devam etmekte. İncesu’da turizm sektörünü canlandırma yönelik çalışmalarınız var mı?

Biz İncesu ilçesi olarak İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdürlüğü’nde turizm ve sanayi ilçesi olarak görünüyoruz. Sanayi ilçesi olmamız İncesu Sanayi Bölgesinden geliyor.  Turizm olmamızda Kara Mustafa Paşa,  kervansaray, hamam,  han,  cami,  medrese,  külliye ve 5 mahallemizdeki tescilli 170 tane konaklarımızdan meydana geliyor. Kara Mustafa Paşa kervansarayı 2007 yılında bizim girişimlerimiz sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Kayseri Valiliği 2016 ve 2015 yılında bize vermiş olduğu hibe destekleri ile restore çalışmaları bitmek üzere. 1670 yılındaki ilk yapıldığı dönemdeki ata yadigarı bu çarşı kısmında restore edilerek vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Tescilli binalardan da 7 tanesinin restoresini gerçekleştirdik. 2017 yılında 2 tane binanın restore çalışmaları devam edecek.  İncesu eskiden turizm yönünden söyle zengindi. Belediyemizin önünden geçen yol Ürgüp yoluydu. Daha sonra Garipçe Mahallemizin oradaki Avanos kavşağı ve çevre yolu kavşağı yapıldıktan sonra Ürgüp Avanos yolu oradan ayrıldıktan sonra Erkilet Havalimanından inen yolcular direkt o yolu tercih ederek Avanos ve Ürgüp’ gidiyorlar. Eskisi kadar ziyaretçimiz yok. 2016 yılında İncesu Belediyesi olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptık. Ama maalesef Rusya ile yaşanan uçak krizi turizm sektöründe sıkıntılara ve tıkanıklıklara neden oldu. Bu nedenden dolayı istediklerimiz gerçekleşmedi. 2017 yılında Ürgüp’te bir turizm şirketi ve İncesu Belediyesi’nin koordineli bir çalışması var. Restore çalışmalarımız da bitince İncesu’yun hak ettiği değere ulaşacağını düşünüyorum.

GÖÇ ALAN BİR İLÇEYİZ

Başkanım, üç dönemdir İncesu Belediye Başkanlığını görevini başarılı bir şekilde yürütmektesiniz. Şuan İncesu’da şu kaldı yapılmayan ve şu yapılacak dediğiniz bir proje var mı?

İlk geldiğim yıl yolumuz yoktu, alt yapımızda çok eksiklilerimiz vardı. Bir tane park bahçemiz yoktu.Şuan 200 bin yeşil alana sahip eskiden köy olan şuan mahalle olarak bizlere bağlanmış mahallerimizde bile fisness spor aletleri, kamelyasıyla, çim alanlarıyla ve otomatik sulama sistemleriyle modern parklar yapıyoruz. Çok büyük eksiklerimiz vardı zamanla bunları en aza indirgedik. İncesuyumuz Kocasinan, Talas,  Melikgazi ilçelerinin dışında kalan 13 ilçe arasında nüfusu artan bir ilçe. On yıldır doğalgaz kullanıyoruz. Okulumuz, sağlık tesisimiz hepsi var. Ben arsasını verdim adliye sarayı yaptırdım. Hiçbir ilçemizde adliye sarayı yok. Devlet hastanemiz yok. Hayırseverimiz İncesuyumuza 5 katlı devlet hastanesi yaptırdı. Beş branşta uzman doktorlarımızın olduğu devlet hastanemiz halkımıza hizmet vermekte. Bir hayırseverimiz toplum sağlık merkezini yaptırdı. İncesu’da artık şehir hayatında olması gereken her şey mevcut. İncesu’da kent olgusu oluştu. Ben göreve geldiğim ilk yıl İncesu nüfusu 7 bindi. Şuan 26 bin 500. Yüzde üç yüzlük bir artış söz konusu.

 10 BİN ADET DİMRİT ÜZÜMÜ FİDESİ DAĞITACAĞIZ

İncesu, denilince akla üzüm geliyor. Bağcılık sektörünün gelişmesi noktası atak yapacak mı İncesu belediyesi?

Bağcılık ve üzümcülüğü geliştirmek için çok büyük çalışmalarımız oldu.  AB’den bir hibe desteği alarak bir pekmez tesisi kurduk. Tekirdağ, Manisa ve ERÜ Ziraat Fakültesi’nden hocalar getirerek halkımıza bağların bakımı, budama, toprak bakımı, çapalama, gübreleme ve özellikle telli terbiye sisteminde eğitimi aldı. Her sene ilçemizde bağcılığı geliştirmek için 5 adet üzüm fidesi dağıtımı yapıyoruz. Kayseri civarı elektrik şirketimize teşekkür ediyoruz. Onlar bizim taleplerimiz doğrultusunda bağlara enerji hatları taşıdılar. Yollarını da yaptığımızda İncesu’da artık bağ evi kültürü oturduğu için bağlarında bağ bakımı yapan aile sayımız arttı.  Biz Sanayi Bakanlığımızdan İncesu pekmezi tescili aldık. En önemlisi ise Dimrit dediğimiz üzümün coğrafi işaretini aldık. Bu sene üzüm fidesinin dağıtımını yapmadık. Yapmama nedenimiz ise Ekim ve Kasım ayında 10 bin adet Dimrit üzümü fidesi dağıtacağız. Bu üzümümüzün çekirdeği kanserin yayılmasını azalttığı için üretimini arttıracağız. Coğrafi işaretini aldığımız ve Dimritin ana vatanı İncesu olduğu için vatandaşlarımıza dağıtımını yapacağız. Bağcılık bizim için çok önemli. İncesu’da yaşayan bütün hemşerilerimizin annesinden babasından kalma bağları vardır. Bağ kültürü bizde fazladır.

AİLEMLE OLMAYI ÖZLEDİM EN ÇOK

Başkanım, mesai kavramınız var mıdır? Kendinize zaman ayırabiliyor musunuz?

Fatma Lütfi Arıtan, okulundaki bir öğrencimiz bana “Başkanım Belediye başkanlığı döneminde en çok en yapmayı özlediniz diye sormuştu”  Ailem ve çocuklarımla bir arada olmak dedim. Ben 13 yıldır hiç izin kullanmadım. Bütün İncesu halkı ve belediye çalışanları bilir. Odamda notlarımı gözden geçirerek bilgisayara aktarırım. Mesai kavramı söz konusu değil. Zaten böyle olursa başarılı olamazsın. Vatandaşta sana üç kez üst üste emanetini teslim etmez. Bu belediye başkanlığında çok önemli. Bunu kendi işinden daha çok seveceksin. Severek yapacaksınız. Buradaki zahmet ve sıkıntılara katlanamıyorsan burada olmamız gerekiyor. Herkes bana şunu der. İlk gün seçildiğindeki heyecanından daha fazla heyecan ve arzuların var derler. Burası benim memleketim.  Annem ve babamın mezarı burada. Hemşerilerim Allah razı olsun şunu yaptı derse anılırsam kazancımız bu diye düşüyorum.

SÖZ VERDİYSEK YAPTIK

Belediye başkanları arasında da bir yarış söz konusu mudur?

Mutlaka. Şehirlerde yarışır, belediye başkanları da yarışır. Kısmen de birbirimizde kıskançlık olmaz ama onda var neden bizde yok diye bu şekilde bütün belediye başkanları hayıflanır. Herkes bulunduğu beldeye en iyi hizmeti götürebilmek için ortaya çıkıyor. Seçim beyannamesi yayınlanıyor. Vatandaşa söz veriyor. Referandum çalışmaları kapsamında halkımızla görüştüğümüzde bir şey çok hoşuma gitmişti. Bir vatandaşımız Başkanım sen defalarca bu mahalleye gidip geldin ne söz verdinse hepsini yaptın dedi. Yalan söylemesin dedi. O benim iftihar kaynağıydı. Ve vatandaş yalanı unutmaz. Yapacağımız işleri yaparız dedik yapamayacağımız işleri yapamayacağız demişizdir.

Gülden ÇOKTAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.