ÖKİ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Arslantaş: “Yatırımlardan uzak durmak ülkeye ihanettir”

Öz Kayseri İnşaat (ÖKİ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslantaş, iş adamları ve ticaret erbaplarının, ülkede var olan ekonomik daralmadan dolayı yatırım yapmaktan geri durmak yerine, yatırıma ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalara dört elle sarılmaları gerektiğini söyledi.

İnşaat sektörü ve kredi faiz oranları ile ülkenin içinde bulunduğu duruma dair açıklamalarda bulunan ÖKİ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslantaş; 15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana önemli badireler atlatan Türkiye’nin, devamında terör örgütlerine karşı verilen mücadelelerden dolayı doğal olarak ekonomik daralma dönemine girdiğini ifade etti. Bazı işadamları ve ticaret erbaplarının, söz konusu ekonomik daralmanın arkasına sığınarak yatırım yapmaktan uzak duran tavırlarını eleştiren Arslantaş, “Bu ülke, bu topraklar için memleketin dört bir yanında 20-25 yaşında gencecik fidanlarımız seve seve canlarını feda ediyorlar ve şehit oluyorlar. Bu topraklar için bu kadar fedakarlığın yapıldığı bir yerde biz iş adamlarının da, ticaret erbaplarının da durmaksızın, ülkemize, devletimize, milletimize güvenerek yatırımlarımıza devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkenin içerisinde bulunduğu durumlardan kendimize pay çıkarıp, kendimizi yatırımlardan uzak tutar ve yatırım yaparak istihdam sağlayabilecek durumda iken kendimizi bundan mahrum eder isek, en hafif tabir ile bu, ülkeye yapılan bir ihanettir” dedi.

“ÖKİ İnşaat yatırımlarına frene basmadan devam ediyor”
ÖKİ İnşaat olarak, söz konusu olumsuzluklara rağmen, inatla yatırım yapmaya devam ettiklerinin altını çizen Arslantaş, “Hiçbir şekilde frene basmış değiliz. Nitekim yine 2017 yılında başladığımız projelerimiz devam ederken, 2018 yılında da 220 konutluk projemize başladık. Başka projelerimizin temellerini atmaya da devam ediyoruz. 2019 yılı yatırımlarımızın da planlamalarını yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize, milletimize güveniyoruz ve inanıyoruz. Bu mücadeleden de büyük bir zaferle çıkacağımıza olan inancımız tam” diye konuştu.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektöründe, son birkaç aydan bu yana mevsim şartlarından dolayı yaşanan durgunluğun, 20 günden bu yana yerini, sektör çalışanlarını memnun edecek bir hareketliliğe bıraktığını kaydeden Arslantaş, söz konusu hareketliliğin diğer sektörlere de olumlu yansıyacağına inandıklarını dile getirdi.

“Banka komisyonları ve harcırahları düşürülürse kredi faiz oranları da düşer”
Öte yandan, konut kredilerindeki faiz oranlarının yükselişine de değinen Arslantaş, bankaların verdiği krediler üzerindeki komisyon ve harcırahların kaldırılmasının, faiz oranlarını doğrudan düşüreceğini belirtti. Arslantaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu memleket 0,65’lerde, 0,75’lerde konut kredisi faiz oranlarını gördü. Ancak şu anda bu oranlar 1,30 civarında. Bu, Sayın Cumhurbaşkanının faizler insin demesiyle sona erecek bir olay değil. Bankacılık sektörü para ile fonlanır ve bu kaynağın da bir yerden edinilmesi gerekir. Öncelikli olarak hükûmetin yapması gereken, paranın alımını kolaylaştırabilmek maliyetini düşürebilmek. Bunu yapmadığınız müddetçe bankalara faiz oranlarını düşürün deme şansınız olamıyor maalesef. Dolayısıyla hükûmetin bunun altının doldurulması lazım. Benim bu konudaki önerim; devletin bankaların verdiği krediler üzerindeki komisyonları, harcırahları belli bir miktar düşürmesi yönünde. Bu gerçekleşebilirse, kredi faiz oranlarına doğrudan yansıyacaktır.”

“Döviz kuru artışlarında son bir yıl totalde değerlendirilmeli”
Döviz kuru artışlarını da değerlendiren Arslantaş, artışların bahane edilerek yatırımların askıya alınmasını da eleştirdi. Dövizin aylık dalgalanmalarından ziyade son bir yıldaki toplam yükselişinin ele alınması gerektiğini vurgulayan Arslantaş, “Bir yıl önceki aynı zaman dilimine baktığımızda çok ciddi bir döviz hareketliliği olduğunu düşünmüyorum. Ancak, yüzde 15-20 civarındadır. Ancak bunu kendi çıkarlarına kullanmaya çalışan bazı ticaret erbapları olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir yıl içerisinde dövize yüzde 20, demire ise yüzde 100, MDF’ye, suntaya da yüzde 75 zam gelmiş. Ekonomik daralmayı sadece dövize bağlamanın çok doğru olduğunu ve bazı ticaret erbaplarının çok da milli bir tavırla hareket ettiğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.